Српско ратно гробље у Софији

У централном делу софијског гробља Орландовце, на парцели 68, налази се Српско ратно гробље у коме су покопани посмртни остаци ратника палих у балканским ратовима 1912-1913. године и умрлих у ропству током првог светског рата.

Гробље представља мањи меморијални комплекс, квадратне основе, оивичен ниском зидом од камених блокова везаних малтером. У западном делу комплекса подигнут је споменик симетричног облика, са централним, нешто избаченим делом у облику стуба, за који се везују два правоугаона дела са мермерним плочама. На врху централног стуба, изнад нивоа мермерних плоча, постављено је мање пирамидално постоље са крстом већих димензија. У средишњем делу стуба записано је: “Овде почивају СРПСКИ ХЕРОЈИ погинули 1912-1913 г. И помрли у ропству од 1915-до 1919 г.”

На мермерним плочама, лево и десно од централног стуба, уписана су имена 454 ратника. Споменик се завршава са по четири повезана стуба полукружно постављених на постољу од бетонске плоче, која се продужују по читавој дужини лево и десно од централног стуба.

Испред споменика налази се велика гробница, квадратне основе, покривена бетонском плочом. У њој се налазе посмртни остаци погинулих и умрлих ратника у Бугарској, који су 1918. били сахрањени на овом гробљу.
Од гробнице и споменика води улазна стаза до источне металне капије.

Споменик је подигнут 1927. године и рад је Душана Миросављевића.

Локација гробља и база сахрањених је на адреси:
https://www.gravesdatabase.com/cemetery.aspx?cid=84

This entry was posted in 1912-1918, Бугарска. Bookmark the permalink.